President Viktor Janoekovitsj van Oekraïne heeft toegezegd de strenge anti-demonstratiewet af te schaffen. Dat zei hij maandag na een beraad met een aantal oppositieleiders.

Dat heeft minister van justitie Elena Loekasj laten weten, na een bijeenkomst tussen president Viktor Janoekovitsj en leiders van de oppositie.

De president heeft daarnaast toegezegd de opgepakte demonstranten vrij te laten, maar alleen als de personen die momenteel overheidsgebouwen bezetten, vertrekken. De demonstranten moeten daarnaast alle barricades die zij hebben opgebouwd, afbreken.

Het Oekraïense parlement gaat zich buigen over de verantwoordelijkheid van de regering van Janoekovitsj voor het geweld tegen demonstranten.

Joe Biden

Vicepresident van de Verenigde Staten Joe Biden heeft Janoekovitsj maandag telefonisch opgeroepen toenadering tot de oppositie te zoeken om de onrust in zijn land tegen te gaan. Zo meldt BNO News

Biden heeft in het gesprek onderstreept dat de Verenigde Staten het gebruik van geweld door welke partij dan ook veroordeelt. Ook waarschuwde de vicepresident voor de gevolgen van het eventuele uitroepen van de noodtoestand. Volgens Biden zou dit de situatie niet ten goede komen en de kansen op een vreedzame oplossing doen verdwijnen. 

Noodtoestand

Minister van Justitie Olena Loekasj dreigde met de noodtoestand nadat demonstranten zondag haar ministerie hadden bezet. Op last van oppositieleider Vitali Klitsjko zijn de betogers, die het vertrek eisen van de pro-Russische Janoekovitsj, weer vertrokken.

Biden riep de president verder op zijn oproertroepen terug te trekken en snel, zoals beloofd, antidemocratische wetten in te trekken.

Biden zei Janoekovitsj dat er geen tijd meer verloren mag gaan en de president van Oekraïne alles in het werk moet stellen om de spanningen tussen de demonstranten en de regering te verkleinen. 

Regeringsposten

Zaterdag bood Janoekovitsj enkele oppositieleiders regeringsposten aan, in een poging de massale protesten tegen de regering te sussen.

Oppositieleider Arseni Jatsenjoek liet maandag weten het aanbod van de Oekraïense president, om premier van het land te worden, te hebben afgeslagen.

Klitsjko

Oud-bokskampioen Vitali Klitsjko van de partij UDAR werd de positie van vicepremier voor humanitaire kwesties aangeboden, van hem is het nog niet bekend of hij weigert. De president deed zijn aanbieding zaterdag na een drie uur durend crisisberaad tussen hem en de oppositieleiders.

In Oekraïne wordt al maanden geprotesteerd tegen Janoekovitsj en zijn regering, maar de demonstraties verliepen lange tijd vreedzaam. Daar kwam ruim een week geleden verandering in, toen de regering een wet invoerde waarin de vrijheid van meningsuiting en het recht op vrije vergadering werden ingeperkt.