Homoseksualiteit is binnenkort nergens in Europa meer illegaal. Het parlement van Noord-Cyprus stemde maandag voor afschaffing van een wet die "homoseksuele handelingen" bestrafte met vijf jaar cel.

De president van de Turkse Republiek Noord-Cyprus, Dervis Eroglu, heeft vijftien dagen de tijd om de nieuwe wet te tekenen. De laatste keer dat iemand werd gearresteerd onder de oude wet, was waarschijnlijk in 2012. Homoseksuele relaties tussen vrouwen werden daar overigens niet in genoemd.

Het verbod op homoseksualiteit was een overblijfsel uit de tijd dat Cyprus onder Brits koloniaal bestuur stond. De Griekse Cyprioten schrapten de strafbaarstelling al eerder.

De Turkse Republiek Noord-Cyprus was de laatste plek in Europa waar homoseksualiteit nog strafbaar was.

Marina Yannakoudakis, een Brits lid van het Europees parlement dat zich inzette voor de kwestie, stelde maandag dat ze bevestiging van de president van de Turkse Republiek Noord-Cyprus, Dervis Eroglu, had ontvangen.  ''Het heeft veel te lang geduurd en ik ben blij dat Eroglu heeft beloofd de wet te tekenen'', liet zij weten. 

"Ik feliciteer de Turks-Cypriotische gemeenschap met het feit dat zij eindelijk in staat is om het meest basale recht van alle mensenrechten te kunnen uitoefenen: het recht om lief te hebben."

Volgens Yannakoudakis zijn er nog steeds zo'n veertig landen van het Commonwealth waar homoseksualiteit strafbaar is. In India werd de oude Britse koloniale wet eind vorig jaar zelfs in ere hersteld, nadat lagere rechters er in 2009 een einde aan hadden gemaakt.