De hoogste Egyptische militaire raad steunt een eventuele verkiezingscampagne van maarschalk Abdel Fatah al-Sisi.

Dat meldt de staatsomroep MENA. De steun voor al-Sisi zou "unaniem" zijn.

Als al-Sisi zich daadwerkelijk verkiesbaar stelt, wat hij eerder zelf al leek te suggereren, lijkt hij de beste kaarten te hebben om de presidentsverkiezingen te winnen. De belangrijkste beweging die de rechtmatigheid van het huidige regime betwist, de Moslimbroederschap, is vrijwel uitgeschakeld door de harde onderdrukking die volgde op al-Sisi's staatsgreep van 3 juli 2013.

De generaal heeft zijn kandidatuur nog niet officieel aangekondigd, maar doet dat naar verwachting binnen enkele dagen. Veel Egyptenaren zien hem als de sterke man die het land nodig heeft. De media, die veelal in handen zijn van de Staat, vereren al-Sisy als een heilige. Al-Sisi behoort op dit moment als leider van het machtige leger al tot de meest invloedrijke figuren in Egypte.

Bij recente betogingen in Caïro scandeerden duizenden betogers de naam van de generaal die vorig jaar met het leger de zittende president Mohamed Mursi afzette. 

Mursi werd vorig jaar juli afgezet, nadat al-Sisi had geëist dat hij een compromis zou sluiten met de oppositie óf binnen 48 uur zou wijken. Anders zou het leger het initiatief nemen 'om het land vooruit te helpen'. De president gaf geen gehoor aan het ultimatum, met een staatsgreep als gevolg.

Ambassadeur

De Nederlandse ambassadeur in Egypte, Gerard Steeghs, zei eerder in een interview met NU.nl dat het mogelijk is dat er meer ruimte komt voor een meerpartijendemocratie als al-Sisi daadwerkelijk de nieuwe president van Egypte wordt.

De ambassadeur sprak eerder zelf met de generaal over de balans tussen veiligheid aan de ene kant, en transparantie, democratie en mensenrechten aan de andere.

"Wij zien die balans niet altijd hetzelfde als de Egyptenaren. Wij zijn toch vaker bezorgd dat deze te ver doorslaat naar veiligheid, waardoor er sprake is van een bepaalde mate van beperking van burgerlijke vrijheden. Zij zien het vaak als een belangrijkere zaak om die veiligheid eerst echt gegarandeerd te hebben om vervolgens pas te gaan werken aan die andere dingen."

Volgens Steeghs leek het er in de gesprekken die hij had met Sisi wel op dat hij iemand is met wie goed te praten valt. "Maar ook daar kun je niet echt zeggen of dat is omdat hij goed is in het praten met westerse diplomaten, of omdat het tussen z'n oren ook echt zo zit. Dat zal moeten blijken."

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte

Interview: Nieuwe grondwet Egypte biedt houvast l Overzicht: Egypte sinds de Arabische Lente