Olympische sporters kunnen bestraft worden als zij op het podium in woord of gebaar hun onvrede uiten over de Russische antihomowet of zaken rond mensenrechten. Dat mag wel na afloop tijdens persconferenties.

Ze hoeven dan geen sanctie te vrezen, meldt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maandag.

IOC-voorzitter Thomas Bach verklaarde dat op basis van het olympisch handvest politieke protesten en demonstraties binnen de olympische 'venues' verboden zijn.

''De Spelen mogen niet gebruikt worden als een podium voor politieke protesten, hoe terecht de uitingen ook zouden zijn'', vertelde Bach maandag tijdens een persconferentie.

Vrijheid

''Het IOC zal, indien nodig, maatregelen nemen tegen individuen. Aan de andere kant genieten de atleten vrijheid van meningsuiting. Als ze in een persconferentie een politiek standpunt willen verkondigen staat hen dat vrij.''

Gevraagd of hij aandrong bij atleten hun punt liever te maken bij persconferenties dan bij een huldiging, zei Bach: ''Als dat de conclusie is, zal ik daar niets tegenin brengen.''

President Vladimir Poetin heeft gezegd dat er geen sprake zal zijn van discriminatie van homoseksuelen tijdens de Winterspelen in Sotsji (7-23 februari), maar tal van atleten hebben al aangekondigd hun bezwaren tegen de antihomowet of andere misstanden kenbaar te zullen maken.

Dialoog

Bach zei afgelopen weekend al in een interview met een Duitse krant dat hij het onverstandig vindt als politici de Winterspelen in Sotsji boycotten. Volgens hem staan de Spelen los van het land waarin het sportevenement gehouden wordt en zouden politici juist de dialoog moeten aangaan.

''Ze moeten met hun boodschap bij de direct betrokkenen aankloppen en dat niet doen over de rug van sporters", aldus Bach. Hij noemt de internationale ophef over de Russische antihomowet juist een positief effect van de Spelen.