Zuid-Korea heeft maandag voorgesteld om volgende maand familiereünies te organiseren met Noord-Korea.

Na de Koreaanse oorlog van 1950-1953 zijn veel Koreaanse families van elkaar gescheiden geraakt.

Het Zuid-Koreaanse voorstel is een reactie op het recente charmeoffensief van Noord-Korea.

Noord-Korea ging vorige week akkoord met nieuwe familiereünies, die drie jaar geleden voor het laatst plaatsvonden. Zuid-Korea, dat van Pyongyang een datum mocht kiezen, stelt nu voor om de herenigingen van 17 tot en met 22 februari plaats te laten vinden in een Noord-Koreaans bergresort.

Sceptisch

Ondanks de hoop dat de lang gewilde en zeer emotionele reünies eindelijk zullen plaatsvinden, zijn veel mensen sceptisch. In Seoul wordt meewarig gekeken naar de recente Noord-Koreaanse toenaderingspoging.

De handreiking staat in schril contrast met een twee maanden durende periode vorig jaar, waarin Pyongyang een derde kernproef deed en Zuid-Korea en de Verenigde Staten dreigde met een atoomoorlog.

Charmeoffensief

Sommige analisten zien het charmeoffensief van Noord-Korea als een tactiek om concessies en investeringen te krijgen om zijn noodlijdende economie te stimuleren. Zij wijzen op eerdere conflicten waarbij Pyongyang, nadat toenaderingspogingen niets opleverden, zijn toevlucht tot militaire provocaties nam.

In september zegde Noord-Korea geplande familiereünies op het laatste moment af. Daarnaast stelt Pyongyang als voorwaarde voor betere onderlinge relaties dat Zuid-Korea zijn jaarlijkse militaire oefeningen met de VS afblaast.

Deze oefeningen worden de komende weken hervat en Zuid-Korea liet al eerder weten deze onder geen beding af te zeggen.

Noord-Korea

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zegt de levensstandaard van de bevolking te willen verbeteren. Desondanks gaat het land door met het ontwikkelen van kernwapens en langeafstandraketten, wat regelmatig tot internationale sancties leidt.

Zuid-Korea wil niet op Noord-Koreaanse voorstellen om de spanningen te verminderen ingaan zolang Pyongyang zijn kernwapenprogramma niet stopzet.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van eenwording, dat overleg met Noord-Korea voert, meldde maandag dat het op 29 januari besprekingen met Noord-Korea over de familiereünies wil voeren. Noord-Korea heeft nog niet op het voorstel gereageerd.