De Verenigde Staten hebben de levering van niet-dodelijke hulpgoederen als communicatiemiddelen en laptops aan de Syrische oppositie hervat, melden Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers. 

De leveringen waren gestopt nadat aan Al-Qaida gelieerde strijders vorige maand opslagplaatsen van het Vrije Syrische Leger hadden veroverd.

De islamistische rebellen hebben de in december buitgemaakte spullen inmiddels aan de Opperste Militaire Raad van het Vrije Syrische Leger teruggegeven.

Het Vrije Syrische Leger is een gematigde seculiere rebellengroep die door de VS en het Westen wordt gesteund.

Volgens de Amerikaanse vertegenwoordigers is de veiligheid in Syrië zodanig verbeterd dat leveringen alleen terechtkomen bij degenen voor wie ze bestemd zijn. Het stopzetten van de leveringen was slechts een 'tijdelijke veiligheidsmaatregel' tot die garantie weer gegeven kon worden.

Beloning

De hervatting van leveringen wordt door analisten gezien als een Amerikaanse beloning voor de constructieve houding van de Syrische oppositie, die momenteel in Genève in vredesbesprekingen met de regering van president Bashar Assad is verwikkeld.

Eerder weigerde de oppositie nog gesprekken met het regime in Damascus aan te gaan zolang Assad niet akkoord ging met de eis om af te treden.

De Syrische burgeroorlog, die drie jaar geleden begon, heeft al aan meer dan 130 duizend mensen het leven gekost.