De Turkse geestelijke Fethullah Gülen ontkent dat hij zijn invloed heeft gebruikt om de Turkse regering in het nauw te drijven.

De islamitische geestelijke, die in de Verenigde Staten woont, wijst beschuldigingen aan zijn adres van de hand in een interview met de BBC.

Premier Recep Tayyip Erdogan heeft zijn vroegere bondgenoot Gülen ervan beschuldigd dat hij achter een reeks corruptieonderzoeken zit die de regering ernstig in verlegenheid heeft gebracht.

Gülen stelde in het eerste tv-interview dat hij in zestien jaar gaf dat dit soort aantijgingen bedoeld is ''om onze beweging groter te doen lijken dan ze is en mensen bang te maken voor een niet-bestaande bedreiging''.

Scholen

Gülen en zijn beweging Hizmet runnen een groot netwerk van particuliere scholen. Zijn aanhangers hebben de naam succesvol te zijn en hoge posities te vervullen bij overheidsdiensten zoals justitie.

De geestelijke gold lange tijd als bondgenoot van Erdogan, maar volgens de Turkse pers raakten ze met elkaar in onmin toen de regering plannen maakte om de particuliere scholen te sluiten. Gülens scholen staan overigens niet alleen in Turkije, maar ook in andere landen, waaronder Nederland.

Corruptie

De corruptiezaak kostte eind vorig jaar vier ministers de kop. Ze traden af nadat hun zoons met corruptie in verband waren gebracht. Premier Erdogan schilderde de beschuldigingen af als een complot tegen zijn regering, maar verving tegelijkertijd nog tien ministers.

Gülen zegt tegen de BBC dat het onmogelijk is dat aanklagers en rechters bevelen van hem hebben ontvangen. ''Ik heb geen relatie met hen, ik ken nog geen 0,1 procent van hen.'' Hij stelt dat de aanklagers en politiemensen die corruptieonderzoeken zijn begonnen simpelweg hun werk deden.

''Kennelijk waren ze er niet van op de hoogte dat corruptie en omkoping tegenwoordig geen strafbare feiten meer zijn in Turkije'', zegt hij ironisch.

De corruptieaffaire heeft geleid tot een machtsstrijd tussen de Turkse regering enerzijds en de rechterlijke macht en politie anderzijds. Honderden politiemensen en aanklagers zijn sinds eind vorig jaar ontslagen of overgeplaatst, omdat ze een soort ''staat binnen de staat'' zouden vormen.