Een Australische journalist die vastzit in Egypte heeft een wanhopige brief naar de buitenwereld gestuurd.

"De afgelopen tien dagen heb ik 24 uur per dag in mijn cel gezeten. Ik mag er alleen uit om ondervraagd te worden door de aanklager'', schrijft correspondent Peter Greste van Al-Jazeera in een brief.

De journalist en twee collega's werden eind december opgepakt door de Egyptische autoriteiten. Ze zouden illegale bijeenkomsten hebben gehouden met medewerkers van de Moslimbroederschap, die door de regering tot terroristische organisatie is verklaard.

Greste erkende in zijn brief dat hij een risico liep door te praten met Moslimbroeders. Toch heeft hij geen spijt. ''Hoe kan je volledig en eerlijk verslag doen van het politieke conflict in Egypte, zonder met alle partijen te praten?'', vraagt de journalist zich af.

Straf

De Australiër durfde aanvankelijk nauwelijks contact te zoeken met de buitenwereld. Hij vreesde dat de gevangenisdirectie hem als straf zijn schrijfgerei en boeken zou afpakken.

''Ik wil die spullen bijna net zo graag beschermen als ik mijn vrijheid wil'', schrijft Greste, die hoopte dat hij de autoriteiten duidelijk kon maken dat zijn aanhouding een vergissing is.

Zwijgen

De journalist is inmiddels tot het inzicht gekomen dat zijn zwijgen een ''gevaarlijke beslissing'' was. ''Het rechtvaardigde een aanval. Niet alleen op mij en mijn collega's, maar ook op de persvrijheid in Egypte. Opeens lijken mijn boeken niet meer zo belangrijk'', verzucht hij.

Greste liet weten dat zijn twee collega's onder veel zwaardere omstandigheden vastzitten. ''Beide mannen brengen 24 uur per dag door in cellen vol muggen. Ze slapen op de vloer zonder boeken of schrijfmateriaal om de geestdodende verveling tegen te gaan'', schrijft de Australiër, die benadrukt nog steeds niet te zijn aangeklaagd. ''Laat staan veroordeeld voor enige misdaad.''

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte