Brazilië zag zaterdag de eerste golf aan kleinschalige protesten tegen het wereldkampioenschap voetbal in het land na de oproep van actiegroep Anonymous Rio om het kampioenschap niet plaats te laten vinden. 

Dat meldt persbureau AFP zaterdagavond. 

Met minder dan vijf maanden te gaan tot de openingswedstrijd op 12 juni in Sao Paulo tonen de demonstranten hun woede om het geld dat in het kampioenschap wordt gepompt.

De protesterende groepen vinden dat geld juist nodig voor het verbeteren van de slechte infrastructuur, gezondheidszorg en het onderwijs. 

Opgepakt

In Sao Paulo zijn zaterdagavond zo'n 2.000 demonstranten bijeen gekomen, meldt persbureau AP. "Er komt geen wereldkampioenschap", scanderen zij. In Goiania was de opkomst gering. Honderd demonstranten gaven gehoor aan de oproep van Anonymous Rio.

In de speelsteden Belo Horizonte en Porto Alegre kwamen niet meer dan honderden demonstranten bijeen. In Rio de Janeiro, op het strand van Copacabana, wordt eveneens geprotesteerd, door zo'n vijftig mensen.

In totaal werden zo'n 150 mensen opgepakt, waarvan de meeste demonstranten in Sao Paulo. 

Succes

De actiegroep, die zaterdag in 36 verschillende Braziliaanse steden protesten heeft aangekondigd, is overtuigd van het succes van de aangekondigde protesten.

Afgelopen zomer gingen Brazilianen ook de straat op tegen geldverslindende projecten als het WK voetbal en in oktober waren er dagenlang rellen tegen onder meer de hoge prijzen in het openbaar vervoer en betogingen voor hogere lonen van leraren.

Bekijk beelden: