Het dodental na rellen in Caïro is opgelopen naar 29. Dat zei een functionaris van het Egyptische ministerie van Gezondheidszorg zaterdag tegen de Egyptische staatstelevisie. 

Het geweld in Caïro brak uit tijdens een antiregeringsmars die betogers door de Egyptische hoofdstad liepen.

Volgens getuigen had de Egyptische politie eerder op de dag met scherp in de lucht geschoten. Ook zou de politie met traangas en hagelpatronen hebben geschoten om de demonstranten uiteen te drijven.

Bij een politieacademie in Caïro is eerder op de dag een bom ontploft. Daarbij vielen geen gewonden. Toch wordt er zaterdag voor meer geweld gevreesd in het Arabische land.

In de stad Minya vonden twee personen de dood toen Mursi-betogers slaags raakten met de politie. In Alexandrië is een vrouw in een soortgelijke situatie om het leven gekomen. In de stad Suez aan het zuidelijke uiteinde van het Suezkanaal werd met een raket geschoten op een politiebureau. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen.

Opstand

Egypte staat zaterdag stil bij het begin van de opstand tegen toenmalig president Hosni Mubarak 3 jaar geleden. Na de val van de autoritaire Mubarak werden vrije verkiezingen gehouden. Die werden gewonnen door Mohamed Mursi, die gesteund wordt door het Moslim Broederschap. Het leger zette hem vorig jaar juli weer af.

Duizenden Egyptenaren waren zaterdag op het Tahrirplein om hun steun te betuigen aan het militaire bewind. Demonstranten scandeerden de naam van generaal Abdel Fatah al-Sisi, die vorig jaar Mursi afzette.