Britten die naar Syrië gaan om te vechten tegen het regime van president Bashar al-Assad, riskeren arrestatie bij terugkeer in het Verenigd Koninkrijk. 

Dat zei een hoge politieofficier zaterdag tegen de BBC.

De Syriëgangers vormen mogelijk een bedreiging voor de staatsveiligheid.

In januari zijn al zestien personen opgepakt die naar Syrië waren afgereisd. Vorig jaar waren dat er in totaal 23. Ze worden verdacht van terreurdaden. De Britten zouden in Syrië trainingskampen voor terroristen hebben bezocht of de wapens hebben opgepakt om ten strijde te trekken tegen het bewind van Assad.

Volgens de Britse politie zijn sommige van de daders zeventien jaar. De meerderheid van de Syriëgangers bestaat uit jonge mannen.

Staatsburgerschap

Minister Theresa May van Binnenlandse Zaken liet in december weten dat de regels voor het ontnemen van Brits staatsburgerschap flink zijn aangescherpt om de paspoorten van vermeende terroristen te kunnen innemen.

In 2013 zijn zeker twintig personen hun Britse staatsburgerschap kwijtgeraakt. Dat is evenveel als de tweeënhalf jaar daarvoor, schreef The Independent.

Ook in Nederland heeft de aanpak van Syriëgangers geleid tot een publieke discussie. Enkele personen die ervan worden verdacht naar Syrië te willen reizen, stonden in Nederland voor het gerecht.