Bij rellen in Caïro zijn zaterdag vier doden gevallen. Zeker drie andere kwamen in andere Egyptische steden om het leven. 

Dit is van bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten vernomen. Het geweld in Caïro brak uit tijdens een antiregeringsmars die betogers door de Egyptische hoofdstad liepen.

Volgens getuigen had de Egyptische politie eerder op de dag met scherp in de lucht geschoten. Ook zou de politie met traangas en hagelpatronen hebben geschoten om de demonstranten uit elkaar te drijven.

Bij een politieacademie in Caïro is eerder op de dag een bom ontploft. Daarbij vielen geen gewonden. Toch wordt er zaterdag voor meer geweld gevreesd in het Arabische land.

In de stad Minya vonden twee personen de dood toen Mursi-betogers slaags raakten met de politie. In Alexandrië is een vrouw in een soortgelijke situatie om het leven gekomen.

In de stad Suez aan het zuidelijke uiteinde van het Suezkanaal werd met een raket geschoten op een politiebureau. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen.

Opstand

Egypte staat zaterdag stil bij het begin van de opstand tegen toenmalig president Hosni Mubarak drie jaar geleden. Na de val van de autoritaire Mubarak werden vrije verkiezingen gehouden.

Die werden gewonnen door Mohamed Mursi, die gesteund wordt door het Moslim Broederschap. Het leger zette hem vorig jaar juli weer af.

Duizenden Egyptenaren waren zaterdag op het Tahrirplein om hun steun te betuigen aan het militaire bewind. Demonstranten scandeerden de naam van generaal Abdel Fatah al-Sisi die vorig jaar Mursi afzette.

'Gespannen sfeer'

De sfeer in Caïro is volgens ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind "uitgelaten, maar tegelijk ook gespannen". De politicus zegt dat zaterdag vanuit de Egyptische hoofdstad, waar hij is voor gesprekken met politici, mensenrechtenactivisten en vertegenwoordigers van de Koptische kerk.

Voordewind was bij het Tahrir-plein, maar heeft om veiligheidsredenen geen poging gedaan op het plein te komen, dat hermetisch is afgesloten met prikkeldraad en detectiepoortjes. Rond het plein staan ook tanks en ambulances reden af en aan, aldus Voordewind.

Helikopter

Eerder op de dag stortte een helikopter van het Egyptische leger neer op het Sinaï-schiereiland, waar regeringstroepen vechten met Islamitische milities. Daarbij zouden volgens AFP vijf militairen om het leven zijn gekomen. 

Volgens een woordvoerder van het Egyptische leger is het nog niet duidelijk wat de oorzaak is van de crash, meldt AP.

Het Egyptische leger voert al maanden militaire operaties uit in de noordelijke Sinaï. Islamitische militanten hebben in dat gebied verschillende steden en dorpen veroverd.

Eén groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de reeks bomaanslagen in de Egyptische hoofdstad Caïro, waarbij vrijdag zes mensen om het leven kwamen.

Nederland

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ziet nog geen reden het bestaande reisadvies voor Egypte aan te scherpen. "We houden de situatie goed in de gaten en zodra het nodig is, passen we het advies aan", aldus een woordvoerster.

Nederland ontraadt al een tijdje alle niet-essentiële reizen naar Caïro en de Sinaï. Reizen naar hotelresorts in Sharm el Sheikh en aan de Rode Zee, reizen naar de steden Luxor en Aswan en Nijlcruises zijn wel mogelijk. Toeristen moeten daar wel extra waakzaam zijn.

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte