Een 70-jarige Schotse man is in Pakistan ter dood veroordeeld omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan godslastering. 

Dat claimen zijn advocaten volgens persbureau AP.

Mohammed Asghar werd in 2010 in Rawalpindi, in de buurt van Islamabad, gearresteerd omdat hij in brieven had geclaimd de profeet Mohammed te zijn. Mensen die Asghar bijstaan stellen dat het vonnis is opgelegd wegens een conflict over bezittingen. Volgens hen lijdt Asghar aan een mentale stoornis. 

Asghar, in Pakistan geboren, verliet Schotland in 2010, nadat hij in Edinburgh was behandeld voor schizofrenie. Aanklagers in de zaak zijn niet van mening dat Ashgar geestesziek is. 

Wetgeving

Iedereen die de islam heeft beledigd, kan in Pakistan worden veroordeeld volgens een omstreden blasfemiewet. Meerdere gevallen hebben recentelijk geleid tot internationale bezorgdheid.

Waarschijnlijk wordt de man niet ter dood gebracht, omdat Pakistan sinds 2008 feitelijk een moratorium op de doodstraf kent. Daarnaast verwerpen hogere rechtbanken geregeld blasfemievonnissen van lagere rechtbanken wegens gebrek aan bewijs.