Het verbod op het homohuwelijk in de Amerikaanse staat Virginia is in strijd met de grondwet. 

Dat stelt de procureur-genereaal van de staat, Mark Herring, meldt persburau AP.

Herring laat via zijn woordvoerder weten dat de staat Virginia zal kiezen voor de kant van de federale aanklagers, die de huidige wetgeving willen aanvechten, als de wetgeving in Virginia daadwerkelijk wordt aangevochten.

Het officiële verbod op het homohuwelijk in Virginia werd in 2006 ingesteld. In de VS is het homohuwelijk op dit moment in zestien staten toegestaan.

Verschil

Recentelijk besloten hoge Amerikaanse rechters dat het verbod op het homohuwelijk in de staten Utah en Oklahoma in strijd is met de grondwet.

De Democraat Herring is pas deze maand begonnen aan zijn taak als procureur-generaal, maar mede door de aanstelling van een Democratische gouverneur, Terry McAuliffe, wordt meteen een verschil zichtbaar in de houding van de staat ten aanzien van enkele maatschappelijke kwesties.

De voorganger van Herring, de Republikein Ken Cuccinelli, stelde in zijn tijd als procureur-generaal nog: "Ik kan geen steun verlenen aan iets waarvan ik geloof dat het alleen maar zelfdestructie brengt, niet alleen fysiek maar ook van de ziel."