Marc Dutroux heeft een brief van 44 pagina's geschreven aan de vader van Julie Lejeune, een van zijn slachtoffers.

Dat meldt het Belgische DH Radio.

Dutroux schreef de brief eind vorig jaar. Volgens journalisten die de brief onder ogen kregen, staan in het document tal van namen en nieuwe onthullingen.

Dutroux rekent in het schrijven af met verscheidene mensen en doet alsof hij een of andere "redder" is, aldus journalist Didier Haine van DH Radio, de radiozender van de Waalse krant La Dernière Heure. Volgens hem is het document authentiek.

Volgens DH Radio beweert Dutroux in zijn brief de volledige waarheid te willen vertellen en de vragen te willen beantwoorden die Jean-Denis Lejeune, de vader van Julie, in 2012 schriftelijk had gesteld aan zijn ex-vrouw. Martin zou destijds niet in staat zijn geweest Lejeunes brief te beantwoorden, aldus Dutroux.

Dutroux zou lang gewacht hebben met het verbreken van zijn stilzwijgen, om de vrijlating van zijn ex-vrouw Michelle Martin niet in gevaar te brengen.

Verantwoordelijkheid

Het schrijven bevat namen en feiten die tot nog toe niet bekend waren, maar journalist Michel Bouffioulx merkt op dat de meeste "nieuwe getuigen" die Dutroux noemt inmiddels dood zijn. "Ze worden gebruikt ten voordele van een schrijven dat hem ontheft van verantwoordelijkheid', zei Bouffioulx volgens De Standaard

Paul Marchal, de vader van An, een ander slachtoffer van Dutroux, reageerde: "Dutroux is een psychopaat en een psychopaat heeft geen empathie voor andere mensen, alleen maar voor zichzelf. Hij wil aandacht trekken en probeert op een of andere manier vervroegd vrij te geraken." Aan het verhaal dat Dutroux nu ophangt, hecht Marchal geen geloof. 

De advocaat van Dutroux, Pierre Deutsch, verzekert dat hij de brief niet heeft gekregen en dat hij niet op de hoogte was van het plan van Dutroux.

Levenslang

Dutroux kreeg in 2004 levenslang en tbs voor moord op en ontvoering, marteling en verkrachting van minderjarige meisjes. Hij zit vast in de gevangenis van Nijvel in Wallonië.

In februari vorig jaar vroeg hij de rechtbank om de rest van zijn straf te mogen uitzitten met een enkelband, maar dat verzoek werd afgewezen.