De oud BBC-presentator Jimmy Savile zou veel meer kinderen hebben misbruikt dan tot nu toe werd aangenomen.

Dat meldt de Britse krant The Guardian op basis van een politierapport. Daarin staat dat niet tweehonderd, maar waarschijnlijk duizend kinderen zijn misbruikt door Savile.

Het rapport zal volgende maand verschijnen en zal volgens The Guardian de BBC een grote crisis bezorgen. Uit het rapport zal onder meer blijken dat enkele BBC-leidinggevenden van het misbruik afwisten, maar dat zij hun ogen ervoor sloten.

Savile werkte meer dan veertig jaar voor de BBC als dj en als presentator van onder meer muziekprogramma Top of the Pops en het kinderprogramma Jimmy'll Fix it. In 2011 overleed hij, pas daarna kwamen de berichten over zijn misbruik naar buiten.

Cijfers

Liz Dux, een advocaat die 74 misbruikslachtoffers bijstaat, kijkt niet op van de cijfers. “Elke kans die Savile kreeg, greep hij. Hij heeft nooit een dag rust gehad dus de cijfers verbazen me niets.”

Het onderzoeksrapport is gedaan door Janet Smith. Haar team heeft iedereen die bij de BBC werkzaam is of is geweest een brief gestuurd. Uit de reacties daarop heeft ze een gedragspatroon van Savile kunnen construeren waarmee ze tot de nieuwe cijfers is gekomen.

Piek

Het lijkt erop dat de 'piek' in het misbruik in de jaren zestig en zeventig heeft plaatsgevonden. Savile was op dat moment op het hoogtepunt van zijn carrière.