Egyptenaren hebben tijdens het referendum van dinsdag en woensdag in overweldigende meerderheid voor de nieuwe grondwet gestemd. 98,1 procent van de stemmers stemde voor.

Dat heeft de kiescommissie zaterdag bekendgemaakt. De opkomst was met 38,6 procent wel iets lager dan verwacht.

De uitkomst is voor het leger zeer gunstig. De strijdkrachten zien de nieuwe grondwet als belangrijke stap op weg naar democratie en stabiliteit. Dankzij de nieuwe grondwet kunnen presidentverkiezingen eerder worden gehouden dan de parlementsverkiezingen.

''Nu God ons heeft gesteund in de legalisering van onze constitutie, vragen wij om zijn steun in het bereiken van de volgende twee stappen: de presidents- en parlementsverkiezingen'', zei Nabil Salib, hoofd van de kiescommissie.

Niet verrassend

De lage opkomst is niet verrassend. De Moslimbroederschap had aanhangers opgeroepen de stembusgang te boycotten.

De organisatie ziet het referendum als een middel om de macht van het leger te legitimeren. Moslimbroeders eisen nog altijd de terugkeer van hun president Mohamed Mursi, die afgelopen zomer werd afgezet.

Naar verwachting zal interim-president Adly Mansour binnenkort aankondigen welke verkiezing eerst wordt gehouden. Bevelhebber Abdel Fattah al-Sisi overweegt zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. Hij zei onlangs dat hij dit alleen zal doen ''op verzoek van het volk''.

Interview: Nieuwe grondwet Egypte biedt houvast l Overzicht: Egypte sinds de Arabische Lente l Dossier Egypte