Het conflict in Zuid-Sudan is uitgegroeid tot een echte burgeroorlog. Duizenden mensen zijn de afgelopen tijd om het leven gekomen.Ook worden kindsoldaten gerekruteerd. 

Dat heeft de hoge VN-functionaris Ivan Simonovic vrijdag gezegd na een bezoek aan het Afrikaanse land van vier dagen.

''Wat ik heb gezien, was horror'', zei hij. ''Ik heb zelf 15 lichamen gezien die op de weg lagen. De omvang van de plunderingen, branden en vernietiging is moeilijk te bevatten voor iemand die er niet is geweest''. Simonovic sprak verder van seksueel geweld en gruweldaden door beide kampen in het conflict. Hij noemde standrechtelijke executies en massaslachtingen. ''Eén maand oorlog heeft Zuid-Sudan tienjaar terug in de tijd geworpen''

Simonovic beschreef eerder de plaatsen Bor en Bentiu als spooksteden. ''Bor is leeg en Bentiu bestaat niet meer, de plaats is weggevaagd. Bentiu is niet alleen geplunderd, maar ook platgebrand'', aldus de assistent-secretaris-generaal Mensenrechten van de VN.

Vluchtelingen

Volgens VN-cijfers zijn inmiddels meer dan een half miljoen mensen op de vlucht. Het gaat om bijna 470.000 mensen in Zuid-Sudan zelf en nog eens ruim 80.000 mensen die naar buurlanden als Uganda zijn vertrokken. Alleen al op de VN-bases in Zuid-Sudan verblijven meer dan 65.000 mensen, de meesten in Malakal en de hoofdstad Juba.

In Juba zouden bij een politiebureau in de wijk Gudele ''grote aantallen'' burgers zijn samengedreven en gedood om hun etnische afkomst. ''Het is duidelijk dat de crisis, die begon als een politieke crisis, een etnische dimensie heeft gekregen die dringend moet worden aangepakt'', aldus Simonovic.

Militairen en rebellen van de etnische groeperingen Dinka van president Salva Kiir en Nuer van voormalig vicepresident Riek Machar vechten met elkaar.

Artsen zonder Grenzen

Artsen zonder Grenzen maakte vrijdag bekend dat het de werkzaamheden in de plaats Malakal opschort. ''Gewapende mannen kwamen donderdag tweemaal het Artsen zonder Grenzen-woonterrein in Malakal op, plunderden en bedreigden ons team met fysiek geweld'', zegt Arjan Hehenkamp, directeur van Artsen zonder Grenzen. Hij noemt de acties ''volstrekt onacceptabel''.

Op de VN-basis in Malakal leven zo'n 20.000 mensen. Twee Nederlandse marechaussees werden begin januari uit Malakal geëvacueerd. De veiligheidssituatie en de humanitaire toestand waren toen al slecht.

Achtergrond: In Zuid-Sudan is altijd verdeeldheid