Irak heeft de Verenigde Staten om wapens gevraagd voor de aanhoudende strijd tegen opstandige groeperingen. 

Premier Nuri al-Maliki zei donderdag dat zijn regering een lijst met gewenst materieel, waaronder raketten, naar Washington heeft gestuurd. Dat meldde The Washington Post.

Daarnaast wil Maliki dat de Amerikanen Iraakse troepen gaan trainen, zodat ze beter zijn toegerust op het voorkomen en bestrijden van terrorisme.

De Iraakse premier had woensdag al duidelijk gemaakt dat hij internationale steun verlangt om het sterk toegenomen geweld het hoofd te bieden. Nu is duidelijk wat hij daarmee bedoelde. Maliki zou de verlanglijst hebben opgesteld na een telefoongesprek met de Amerikaanse vicepremier Joe Biden. 

John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, verklaarde eerder deze maand dat zijn land bereid is om Irak bij te staan, maar dat extra inzet van Amerikaanse troepen uitgesloten is. 

Soennitische militanten van de terreurgroep Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL, of ISIS) hebben de stad Falluja al twee weken in hun greep. Het Iraakse leger heeft de stad omsingeld, maar grijpt vooralsnog niet in. De regering heeft de inwoners van de stad gevraagd zelf af te rekenen met de extremisten.

Vijf vragen over ISIS