Het verbod op het homohuwelijk in de Amerikaanse staat Oklahoma is in strijd met de Amerikaanse grondwet. Dat heeft een rechter dinsdag bepaald. 

De uitspraak betekent echter niet dat homoseksuelen in de staat meteen in het huwelijksbootje kunnen stappen. De rechter bepaalde dat de uitspraak niet van kracht wordt voordat ook hogere rechters zich over de kwestie hebben uitgesproken.

Kiezers in Oklahoma stemden in 2004 voor een verbod op het homohuwelijk, dat sindsdien deel uitmaakt van de grondwet van de staat. Volgens rechter Terence Kern is het verbod een schending van het veertiende amendement van de Amerikaanse grondwet, waarin het recht op gelijke bescherming is vastgelegd.

Kern zei dat met het verbod "op willekeurige en irrationele wijze een groep burgers in Oklahoma wordt uitgesloten". "Gelijke bescherming vormt de kern van ons rechtssysteem (...). Het is niet een schaars goed dat mondjesmaat en met tegenzin moet worden toegekend. Daarom moet de mening van de meerderheid in Oklahoma plaatsmaken voor de grondwettelijke rechten van het individu."

Utah

Vorige maand bepaalde een rechter al dat het verbod op het homohuwelijk in Utah tegen de grondwet indruist. Honderden homostellen werden vervolgens in de echt verbonden, maar het conservatieve staatsbestuur vroeg het Hooggerechtshof om daar een stokje voor te steken zolang het beroep loopt.

Het Hooggerechtshof stemde hiermee in, waardoor het homohuwelijk in Utah voorlopig weer van de baan is. Kern zei dat zijn uitspraak voorlopig niet van kracht wordt om een situatie zoals die in Utah te voorkomen.