De Londense politie is op zoek naar een groep dieven die op oudejaarsnacht de as van psychiater Sigmund Freud probeerden te stelen.

Dat meldt persbureau AP woensdag.

De politie heeft de urn, met daarin de overblijfselen van Freud en zijn vrouw Martha, zwaar beschadigd aangetroffen in het Golders Green Crematorium in Londen.

De politie noemt de roofpoging een "misselijkmakende actie". De urn is meegenomen naar een geheime locatie en de beveiliging van het crematorium wordt onderzocht.

De grondlegger van de psychoanalyse verhuisde in 1938 van Oostenrijk naar Groot-Brittannië. Hij overleed in Londen in september 1939. Freud staat bekend om zijn psychologische theorieën.

Hij zag geest en lichaam als een geheel van energiestromen. Die energiestromen noemde Freud driften. Deze driften zijn in principe ongestuurd. De mens leert deze driften te beheersen door zich aan te passen aan de verwachtingen van anderen.

Freud is niet de enige beroemdheid in het Londense crematorium. Ook de overschotten van onder andere auteur Bram Stoker van het boek Dracula en zangeres Amy Winehouse bevinden zich daar.