De Israëlische minister van Defensie heeft dinsdag zijn excuses aangeboden aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, nadat bekend was geworden dat hij zich nogal laatdunkend over Kerry had uitgelaten.

Minister Moshe Yaalon ontkende niet dat hij had gezegd dat Kerry zich als een 'messias' gedraagt die 'obsessief' bezig is met vrede tussen Israël en Palestina.

In een verklaring van het Israëlische ministerie van Defensie biedt hij echter wel zijn excuses aan. ''De minister van Defensie had niet de intentie om de minister te beledigen en hij verontschuldigt zich als de minister zich hierdoor gekwetst voelde'', aldus de verklaring.

''Israël en de Verenigde Staten hebben het gemeenschappelijke doel om de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen vooruit te brengen. We waarderen de vele inspanningen van Kerry om dit doel te bereiken.''

Nobelprijs

Yaalon zou zich hebben laten ontvallen dat ''het enige dat ons kan redden is als Kerry de Nobelprijs wint en ons met rust laat''.

Hij zei ook dat Kerry hem helemaal niets kan leren als het gaat om het conflict met de Palestijnen. De Amerikaanse minister, die al diverse malen pogingen heeft gedaan om het vredesproces weer op gang te krijgen, is dinsdag in het Vaticaan om over het Midden-Oosten te praten.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft getergd gereageerd. Als de uitspraken inderdaad zijn gedaan, zijn die ''beledigend en ongepast'', aldus een verklaring.

Lees ook: 'Kerry gedraagt zich als messias'