De Britse premier David Cameron laat onderzoeken of speciale legereenheden van de SAS betrokken waren bij de bloedige aanval door het Indiase leger op een sikh-tempel in Amritsar in 1984.

Dat meldden Britse media dinsdag. Door die aanval vielen volgens officiële berichten 400 doden, maar de sikhs spreken van duizenden slachtoffers.

Uit documenten die na 30 jaar in Groot-Brittannië zijn vrijgegeven, zou blijken dat de SAS meedeed bij het opzetten van de aanval, die 6 dagen duurde.

Doelwit waren sikh-militanten in de Gouden Tempel, het heiligste heiligdom van de sikhs. De aanval gebeurde in opdracht van de toenmalige Indiase premier Indira Gandhi.

Uit de documenten blijkt ook dat de toenmalige premier Margaret Thatcher positief reageerde op een verzoek van de Indiase regering om te adviseren bij het opzetten van de aanval. Zij zou een SAS-officier naar India hebben gestuurd.

Cameron komt met zijn onderzoek na vragen van de oppositie over de echtheid van de documenten. De Britse premier bezocht Amritsar vorig jaar uit medeleven voor een eerder bloedbad in Amritsar in 1919 waarbij het gezamenlijke Brits-Indiase leger betrokken was en waar ook honderden doden vielen.