Het ergste lijkt voorbij voor de inwoners van de Amerikaanse staat West Virginia die vorige week getroffen werden door een chemielek.

Zo'n 45.000 mensen in en rondom Charleston kunnen het kraanwater weer drinken en er weer mee wassen, zei het waterbedrijf maandag.

De overige 250.000 mensen in het getroffen gebied zitten mogelijk nog enkele dagen zonder water.

Chemicaliën die gebruikt worden in de kolenindustrie lekten donderdag weg bij een fabriek van Freedom Industries en belandden in de Elk River. Scholen, restaurants en crèches sloten de deuren en flessen water waren niet aan te slepen.

Doorspoelen

Volgens het waterbedrijf moeten mensen hun leidingen eerst doorspoelen voordat ze het kraanwater weer gebruiken en er kan nog een droplucht aan het water zitten. Dit laatste is niet bepaald een bemoedigend teken voor sommige bewoners.

"Ik drink het niet", zei bewoner Angela Stone. "Ik gebruik het om te douchen en de afwas te doen, maar ik drink het niet. Ik denk niet dat het (de chemicaliën) er allemaal uit is."

De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het lek. Onderzoekers hebben al vastgesteld dat er bijna dertigduizend liter chemicaliën in de Elk River zijn beland. In tests werden de afgelopen dagen echter geen gevaarlijke concentraties waargenomen.