De tijdelijke leider van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) hoopt met de inzet van honderden extra militairen een einde te maken aan chaos en geweld in de hoofdstad Bangui. 

Waarnemend president Alexandre-Ferdinand Nguendet gaf de troepen maandag een soepele geweldsinstructie mee.

''Het feest is voorbij. De overvallen zijn voorbij. De chaos is voorbij'', aldus Nguendet.

''Als ze doorgaan, beveel ik jullie in naam van de republiek hen neer te schieten, zodat orde kan heersen in dit land'', hield hij een groep van honderden officieren voor.

Rebellenleider

Het Afrikaanse land gaat gebukt onder een golf van geweld sinds rebellenleider Michel Djotodia vorig jaar de hoofdstad wist in te nemen met zijn overwegend islamitische beweging Séléka. Hij verjoeg president François Bozizé en riep zichzelf tot voorlopig staatshoofd uit.

De staatsgreep stortte het arme land in een toestand van chaos en bloedvergieten. Vorige week koos Djotodia eieren voor zijn geld en besloot onder grote internationale druk op te stappen.

Twee weken

Tijdelijk leider Nguendet, die volgens planning hooguit twee weken zal aanblijven, heeft het leger en de politie opdracht gegeven de Séléka zo snel mogelijk te ontwapenen. Binnen drie dagen moeten ook christelijke milities hun wapens inleveren. Die vechten niet alleen tegen rebellen, maar vallen ook islamitische burgers aan. Alleen al afgelopen weekend vielen volgens het Rode Kruis minstens 39 doden in Bangui.