De Nigeriaan die in 2009 een poging deed om zichzelf op te blazen in een vliegtuig van Schiphol naar Detroit, krijgt geen strafvermindering. 

Umar Farouk Abdulmutallab kreeg maandag in hoger beroep nul op het rekest. De rechters besloten dat hij terecht tot levenslang is veroordeeld.

De verdediging had aangevoerd dat in eerste aanleg fouten zijn gemaakt. Zo mocht de inmiddels 27-jarige Abdulmutallab zichzelf verdedigen en werd zijn schuldbekentenis geaccepteerd, terwijl er twijfels waren over zijn verstandelijke vermogens. Bovendien zou de straf te hoog zijn, omdat alleen de dader gewond raakte.

Die argumenten hebben de rechters stuk voor stuk naar de prullenbak verwezen. ''Hij mag dan de enige gewonde zijn geweest, maar dat kwam uitsluitend doordat zijn bom niet naar behoren werkte'', stellen ze in hun vonnis.

Abdulmutallab had met Kerstmis een bom in zijn onderbroek verstopt. Hij probeerde die tijdens de vlucht te laten ontploffen, maar dat mislukte; er ontstond slechts brand. De terrorist werd vervolgens overmeesterd door passagiers, onder wie de Nederlander Jasper Schuringa.