Het kabinet heeft bewust een zware regeringsdelegatie afgevaardigd voor de Olympische Spelen in Sotsji om de vrijlating van de Greenpeace-activisten af te dwingen. Dat schrijft NRC Handelsblad maandag.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) spreekt het bericht echter met klem tegen.

Nederland zal met zowel het koningspaar als met premier Mark Rutte en minister Edith Schippers (Sport) aanwezig zijn bij het sportevenement dat volgende maand wordt gehouden.

Met de zware delegatie wilde het kabinet de Russen gunstig stemmen, waardoor de vrijlating zou kunnen worden vergemakkelijkt. Van een uitruil zou geen sprake zijn.

Rutte zou bij een telefoongesprek op 21 oktober met de Russische president Vladimir Poetin de toezegging hebben gedaan, schrijft de krant.

Op 20 november werden de activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels op borgtocht vrijgelaten.

Onzin

Volgens de RVD klopt er niets van het NRC-verhaal. De besluitvorming zou pas zijn afgerond bij de ministerraad van afgelopen vrijdag.

Van een toezegging van Rutte in het telefoongesprek in oktober is dan ook geen sprake geweest.

Veel politieke partijen, waaronder coalitiepartij PvdA, vinden de delegatie te zwaar in het licht van de mensenrechtensituatie in Rusland.

Opheldering

Het CDA zegt alsnog opheldering te willen van Rutte. ''Het CDA is zeer verbaasd over dit bericht. We willen graag opheldering van de minister-president of er inderdaad sprake is van een geheime deal, en of er in internationaal verband nog meer toegezegd is'', aldus het CDA-Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot.