De Britse politie wil drie verdachten in de zaak van het verdwenen meisje Madeleine McCann laten arresteren en verhoren. 

Dat heeft een woordvoerder van de familie McCann maandag tegen Britse media gezegd.

Volgens de mediaberichten gaat het waarschijnlijk om drie inbrekers die actief waren in het resort in het Portugese Praia da Luz, waar 'Maddie' in mei 2007 op 3-jarige leeftijd verdween.

Scotland Yard heeft bevestigd dat een brief aan de Portugese autoriteiten is gestuurd met een verzoek om hulp. De Londense politie wil echter niet ingaan op de precieze inhoud van de brief.

Belangrijke ontwikkeling

De woordvoerder liet namens de ouders van Madeleine, Kate en Gerry, weten dat de brief een ''belangrijke ontwikkeling'' is. ''Het betekent dat de politie de bedoeling heeft om X, Y of Z te arresteren en te ondervragen. We weten niet op wie de politie het vizier heeft gericht, maar het is waarschijnlijk dat het om de inbrekers gaat'', aldus de zegsman.

Volgens hem is daarmee niet gezegd dat de inbrekers Madeleine hebben meegenomen. De ouders van Madeleine willen daarom ook niet meteen te veel hoop putten uit de laatste ontwikkelingen.

Telefoongegevens

De krant Daily Mail meldde eerder dat uit de analyse van telefoongegevens zou zijn gebleken dat een inbrekersbende aan het werk was, vlak bij de plek waar Madeleine verdween. In de uren nadat ze vermist was geraakt, zouden de inbrekers een ongewoon groot aantal telefoontjes hebben gepleegd.

De Britse politie blies het onderzoek naar de vermissingszaak vorig jaar nieuw leven in. De Portugese politie deed niet veel later hetzelfde.

Een uitzending van het BBC-programma Crimewatchi n oktober met nieuwe informatie leidde tot ''overweldigende respons''. In Nederland besteedde Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak.