De Israëlische ex-premier Ariel Sharon is maandag begraven. Sharons lichaam werd maandag ter aarde besteld op zijn ranch in het zuiden van Israël, waar ook zijn vrouw Lily begraven ligt.

Sharon werd met militaire eer begraven. Na de herdenkingsdienst reed de lijkstoet naar de boerderij, die ongeveer zeventig kilometer ten zuidwesten van Jeruzalem ligt.

De begrafenis werd bijgewoond door enkele honderden genodigden. Voor de duizenden Israëliërs die niet bij de dienst zelf konden zijn was in de buurt van de ranch een plek ingeruimd waar de teraardebestelling op grote schermen kon worden gevolgd. 

Sharon overleed zaterdag op 85-jarige leeftijd. Hij lag de afgelopen acht jaar in een coma, als gevolg van een hersenbloeding. Sharon was premier van Israël van 2001 tot 2006.

De dag begon met een officiële herdenkingsdienst in de Knesset, het Israëlische parlement. Daar lag Sharon zondag opgebaard, zodat de Israëlische bevolking de man die ze 'Arik' noemde de laatste eer kon bewijzen.

Onder anderen president Shimon Peres, premier Benjamin Netanyahu, de Amerikaanse vicepresident Joe Biden en de Britse ex-premier Tony Blair spraken de hoogwaardigheidsbekleders toe bij de dienst.

Bekijk beelden van de begrafenis:

Kok

Wim Kok, die eerste minister was toen Sharon Israël leidde, vertegenwoordigde Nederland bij de uitvaart. Geert Wilders is op eigen initiatief naar Israël afgereisd.

Peres zei dat Sharon Israël zijn hele leven lang als een leeuw heeft verdedigd. "Jij wijdde jouw leven aan het leven van onze staat. (...) Arik, je was een zeldzame man. Jij maakte het onmogelijke mogelijk."

"Moge je rusten in vrede, grote leider. Laat je omarmen door de grond van ons land, als een man die een onvergetelijk hoofdstuk schreef in de geschiedenis van dat land."

Militaire carrière

Netanyahu roemde Sharon om zijn militaire carrière en om de oprichting van Eenheid 101, een groep militairen die vergeldingsuitvallen uitvoerde voor aanvallen van Arabische militanten in Israël.

"Hij was heldhaftig en moedig", aldus Netanyahu. "Als militair leider en als premier stond hij voor ons recht op zelfverdediging. Sharon zal worden herdacht als een van de grootste bevelhebbers die Israël ooit heeft gehad." 

Volgens Biden maakte Sharon, net als president Shimon Peres, deel uit van een uitzonderlijke generatie. "Sommigen zeggen tegenwoordig dat het succes van Israël onvermijdelijk was. Maar het was allesbehalve onvermijdelijk. Het voortbestaan van Israël was allesbehalve zeker. Maar Israël was gezegend met een eerste generatie van mensen die begrepen wat nodig was om toch te slagen." 

Vrede

Blair zei dat Sharon een karaktereigenschap deelde met andere Israëlische leiders, een eigenschap die ongebruikelijk is in de politiek: een oprechte liefde voor het land en het volk. Hij wist volgens Blair wat er nodig was om het op te bouwen en om het te behouden.

Maar Sharon was een man die uiteindelijk wel naar vrede streefde, aldus Blair. "Sharon streefde niet als een dromer naar vrede, maar hij droomde wel over vrede en een einde aan alle oorlogen." 

Sharon wordt later op de dag ter aarde besteld op zijn ranch, in het zuiden van Israël, waar ook zijn vrouw begraven ligt. Sharon wordt begraven met militaire eer, zoals gebruikelijk voor een voormalige legergeneraal. 

Bij de dienst zelf zullen zo'n zevenhonderd genodigden aanwezig zijn, maar er is rekening gehouden met de duizenden Israëliërs die er ook bij willen zijn. De autoriteiten hebben in de buurt van de ranch een plek ingeruimd waar de begrafenis op grote schermen wordt uitgezonden.

In de Israëlische ambassade in Den Haag is maandag, dinsdag en woensdag een condoleanceregister voor Sharon. De ambassade opens telkens 's middags de deuren voor geïnteresseerden.

Bekijk beelden van de herdenkingsceremonie:

Achtergrond: Ariel Sharon, militair die premier werd I 'Israël verliest met Sharon een staatsman' | 'Sharon ontloopt zijn straf'

Uitvaart Ariel Sharon

In Israël vindt maandag de uitvaart van Ariel Sharon plaats. © ANP
Onder anderen de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, de Britse ex-premier Tony Blair en de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zijn naar Israël afgereisd. © ANP
Sharon overleed zaterdag op 85-jarige leeftijd. Hij lag de afgelopen acht jaar in een coma, als gevolg van een hersenbloeding. Sharon was premier van Israël van 2001 tot 2006. © ANP
De dag begint met een officiële herdenkingsdienst in de Knesset, het Israëlische parlement. © ANP
President Shimon Peres, premier Benjamin Netanyahu en Biden spreken de verzamelde hoogwaardigheidsbekleders toe. © ANP
Volgens Biden maakte Sharon, net als president Shimon Peres, deel uit van een uitzonderlijke generatie. © ANP
Peres zei dat Sharon Israël zijn hele leven lang als een leeuw heeft verdedigd. "Jij wijdde jouw leven aan het leven van onze staat. (...) Arik, je was een zeldzame man. Jij maakte het onmogelijke mogelijk." © ANP
Netanyahu roemde Sharon om zijn militaire carrière en om de oprichting van Eenheid 101, een groep militairen die vergeldingsuitvallen uitvoerde voor aanvallen van Arabische militanten in Israël. © ANP
Sharon werd met militaire eer begraven. Na de herdenkingsdienst reed de lijkstoet naar de boerderij, die ongeveer zeventig kilometer ten zuidwesten van Jeruzalem ligt. © ANP
Onderweg was er een stop in Latrun. Daar begon de militaire loopbaan van de oud-premier. © ANP
Hij raakte toen tijdens de gevechten tussen Israëli's en het Jordaanse Arabische Legioen ernstig gewond. © ANP