De Verenigde Naties eisen tekst en uitleg van Australië over het vermeende terugsturen van boten met vluchtelingen. 

Dat berichten Australische media zaterdag.

Buurland Indonesië had over het terugsturen geklaagd, maar volgens de Australische regering zijn geen internationale afspraken geschonden. 

De VN en Australië ruziën wel vaker over de relatief strenge aanpak van vluchtelingen die het rijke eiland proberen te bereiken.

Een woordvoerder van de Hoge VN-Commissaris voor de Vluchtelingen vroeg vrijdag opnieuw om uitleg. "De UNHCR zou zich zorgen maken over ieder beleid dat betrekking heeft op het terugsturen van vluchtelingenboten naar zee, zonder voldoende rekening te houden met de bescherming van individuen", waarschuwde hij.

Meerdere schepen

Hoewel Indonesië zich beklaagde over een enkele boot, zijn volgens Australische media mogelijk veel meer schepen teruggestuurd. Het laatste vaartuig zou zelfs zijn weggesleept door een schip van de Australische marine.

Minister Scott Morrison (Immigratie) benadrukte in een verklaring dat "de regering de noodzakelijke stappen zet om de grenzen te beschermen." Daarmee schendt de regering naar eigen zeggen geen internationale afspraken.

Duidelijkheid

De VN benadrukte nog niet over gedetailleerde informatie te beschikken. Toch waarschuwde de woordvoerder dat het terugsturen van de boten mogelijk een schending is van de internationale afspraken over de status van vluchtelingen.

De organisatie wil ook duidelijkheid over verhalen dat Australië extra boten wil kopen om asielzoekers het land mee uit te zetten.