De Israëlische oud-premier Ariel Sharon is op 85-jarige leeftijd overleden.

Dat heeft zijn zoon bekendgemaakt. Hij is overleden in het Sheba Medical Center in Ramat Gan.

Sharon werd acht jaar geleden door een hersenbloeding getroffen en lag sindsdien in een coma. Vorige week werd bekend dat zijn toestand was verslechterd. 

Het Sheba Medical Center bevestigt dat Sharon ''vredig'' is gestorven. Sharon bracht jaren door in het ziekenhuis. Hij zou zijn overleden in het bijzijn van zijn familie.

Sharon krijgt vermoedelijk een staatsbegrafenis. Voorbereidingen daarvoor begonnen al ruim een week eerder, berichtten Israëlische media. Een staatsbegrafenis heeft volgens betrokkenen mogelijk nog wel de nodige voeten in de aarde. Zo vereisen Joodse religieuze richtlijnen dat een stoffelijk overschot binnen een dag wordt begraven. Het lijkt echter vrijwel onmogelijk om wereldleiders binnen 24 uur te laten invliegen.

''De Joodse wet is erg streng over de dag-na regel'', zei de woordvoerder van premier Benjamin Netanyahu begin januari tegen de Britse krant The Telegraph. ''Maar het is mogelijk om flexibel te zijn.'' Volgens de zegsman staan de uitgebreide voorbereidingen die nodig zijn voor een staatsbegrafenis enig uitstel toe. Genodigden hebben dan meer tijd om naar Israël af te reizen.

The Jerusalem Post berichtte vrijdag dat het lichaam van Sharon zou worden opgebaard in de Knesset, het Israëlische parlement. De begrafenis zou plaatsvinden op zijn ranch in de Negev-woestijn, waar ook zijn vrouw Lily ligt begraven.

Bekijk het nieuws:

Controversieel

Als militair en politicus was hij zowel gevierd als controversieel. Sharon was premier van 2001 tot 2006.

Hij deed de reputatie die hij als militair had eer aan en schuwde harde acties ook niet tijdens zijn premierschap. Toen hij de Palestijnse leider Yasser Arafat beu was, liet hij diens hoofdkwartier in de as leggen. Ook werd in zijn regeerperiode de leider van de Palestijnse beweging Hamas, sjeik Yassin, geliquideerd.

In 2004 maakte Sharon een draai met betrekking tot de nederzettingen. Hij besloot tot terugtrekking uit de Gazastrook, tot grote woede van duizenden Joodse kolonisten die daar weg moesten. Aan de andere kant verdedigde Sharon de annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever.

Joodse staat

Sharon, in 1928 geboren in Palestina, vocht in alle Israëlische oorlogen na de stichting van de Joodse staat in 1948. Hij stond bekend als een onbevreesd soldaat en een briljant strateeg. Sharon speelde als commandant een zeer belangrijke rol in de Zesdaagse Oorlog (1967) en de Jom Kippoeroorlog (1973).

Sharon wordt als minister van Defensie echter ook verantwoordelijk gehouden voor de massaslachtingen van Sabra en Shatila. In die Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon werden in 1982 met medeweten van Israëlische militairen honderden, mogelijk duizenden mensen vermoord.

Lees ookAriel Sharon, militair die premier werd I 'Israël verliest met Sharon een staatsman' | 'Sharon ontloopt zijn straf'

Oud-premier Israël Ariel Sharon (85) overleden

Ariel Sharon was vijf jaar lang de premier van Israël, van 2001 tot 2006. © ANP
Gilad Sharon, de zoon van Ariel Sharon, kondigt zaterdag in het Sheba Medical Center het overlijden van zijn vader aan. © AFP
Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis is Sharon 'vredig' gestorven. © ANP
Israëlische medici laden het lichaam van Ariel Sharon in een ambulance buiten het Tel Hashomer ziekenhuis in Ramat Gan. © AFP
Palestijnse Jihadisten verbranden posters met daarop het portret van de voormalige Israëlische premier Ariel Sharon, na zijn overlijden vandaag. © AFP
De Israëlische president Shimon Peres noemt Sharon 'een dappere militair en een moedig leider'. © AFP
Oud premier van Nederland Jan Peter Balkenende schud de handen met Ariel Sharon in 2005. © ANP
Sharon met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan in 2005. © ANP
Volgens zijn artsen zijn bij Sharon meerdere essentiële organen aangetast. © ANP
Sharon bij leden van het Israëlische leger. © ANP
Ariel Sharon samen met de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush in 2001. © ANP
De 85-jarige Sharon lag sinds 4 januari 2006 in coma. Zijn gezondheidstoestand ging de laatste dagen sterk achteruit. © ANP
Ariel Sharon samen met de Palestijnse leider Yasser Arafat in 1998. © ANP
Gilad Sharon, de zoon van Ariel Sharon, bezoekt zaterdag het graf van zijn moeder in Sderot op de dag dat zijn vader is overleden. Maandag zal de oud-premier van Israël hier worden begraven. © ANP
Ook andere Israëli bezoeken zaterdag het graf in de Negev-woestijn. © ANP
Lily, met wie Sharon 37 jaar getrouwd was, overleed in 2000. © ANP