De bekoelde relatie tussen 'aartsvijanden' Cuba en de Verenigde Staten lijkt voorzichtige tekenen van verbetering te vertonen.

Een hoge Amerikaanse functionaris zei dat zijn land ''erg open'' staat voor een nieuwe relatie met de communistische eilandstaat, berichtte de BBC zaterdag.

Ook de Cubaanse president Raúl Castro liet eerder al doorschemeren dat hij bereid is toenadering te zoeken tot de Verenigde Staten. De Amerikanen lijken die voorzichtige flirt nu te beantwoorden.

Delegaties van beide landen spraken deze op week op Cuba over een aantal praktische zaken, zoals migratie, postbezorging en luchtvaartveiligheid.

Een vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken toonde zich optimitisch na de bijeenkomsten met de Cubanen. Hij sprak over ''flinke vooruitgang'' en stelde dat beide landen door willen gaan met de onderhandelingen.

''Ondanks onze historisch lastige relatie, hebben we op een respectvolle en bedachtzame wijze met elkaar kunnen praten'', aldus Edward Alex Lee van Buitenlandse Zaken.

Toch lijken de landen elkaar nog niet op alle punten te kunnen vinden. Lee benadrukte dat de VS een ''fundamentele verandering'' willen zien in de manier waarop de Cubaanse regering met haar volk omgaat. De Cubaanse president Castro had eerder juist gewaarschuwd dat de Amerikanen de verschillen tussen de landen moeten respecteren.