Meer dan honderd Irakezen beschuldigen Britse militairen ervan dat zij in Irak oorlogsmisdaden hebben gepleegd. 

Een Duitse en een Britse organisatie zijn namens hen naar het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag gestapt. Dat meldden de Süddeutsche Zeitung en de Noord-Duitse radio (NDR) radio vrijdag.

Het zou gaan om systematische mishandeling en foltering van gevangenen in Irak tussen 2003 en 2008. In totaal 109 van hen zijn betrokken bij de aangifte, die is ingediend door het Europese centrum voor constitutie en mensenrechten in Berlijn en een advocatenorganisatie in Birmingham.

Het document met hun verklaringen omvat 250 pagina's.

De aanklacht richt zich tegen de Britse regering. De indieners willen dat onderzoek wordt ingesteld naar hoge commandanten en de toenmalige minister en staatssecretaris van Defensie.

Reactie Britten

Het Britse ministerie van Defensie bevestigde vrijdagavond tegenover Duitse media dat er sprake was van mishandeling van gevangenen door Britse militairen, maar dat dit slechts weinig voorkwam. De beschuldiging dat er sprake was van systematische foltering, sprak de woordvoerder tegen.

De Britten vielen in 2003 samen met Amerikaanse troepen Irak binnen om de Iraakse leider Saddam Hussein en zijn regime omver te werpen.