In navolging van de uitwijzing van een omstreden Indiase diplomate uit de VS, heeft India besloten een Amerikaanse diplomaat uit te zetten. Dat heeft de Amerikaanse overheid vrijdag bekendgemaakt. 

Washington betreurt de stap van India, zei een woordvoerster vrijdag. Tegelijk zei ze dat de VS hopen en verwachten dat het geschil tussen de beide landen nu tot een eind komt en stappen worden gezet om de relatie te verbeteren.

De identiteit van de Amerikaanse diplomaat werd niet vrijgegeven. De Verenigde Staten hadden donderdag een in opspraak geraakte Indiase diplomate verzocht het land onmiddellijk te verlaten.

Haar advocaat, Daniel Arshack, verklaarde dat Devyani Khobragade ''met opgeheven hoofd'' naar India terugkeert. ''Ze weet dat ze niets heeft misdaan en ze ziet uit naar het moment dat de waarheid naar buiten komt'', aldus de advocaat.

Visumfraude

De relaties tussen de twee landen zijn ernstig bekoeld sinds de 39-jarige Khobragade vorige maand in New York werd opgepakt, tot woede van de Indiase regering. Ze wordt verdacht van visumfraude en ze zou gegevens over het salaris van haar dienstmeisje hebben vervalst. Na haar arrestatie werd ze gevisiteerd, wat tot veel ophef leidde in haar thuisland.

De Amerikaanse minister van Energie, Ernest Moniz, zegde donderdag na de gebeurtenissen zijn voorgenomen bezoek volgende week aan India af.