Vier Somalische piraten hebben fors lagere straffen gekregen dan het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden had geëist. 

De rechters in Rotterdam legden ieder van hen vrijdag twee jaar celstraf op voor het medeplegen van het geweld tegen Nederlandse mariniers, maar sprak hen vrij van deelname aan zeeroof of poging doodslag. Het OM had straffen tot tien jaar tegen het viertal geëist.

Het incident speelde zich in oktober 2012 af voor de Somalische kust. Een aantal mariniers kwam vanaf Hr. Ms. Rotterdam in kleine bootjes poolshoogte nemen bij een Iraans schip. Vervolgens werden ze vanaf dat schip beschoten.

Bij de schotenwisseling vloog het Iraanse schip in brand en ging verloren. De opvarenden sprongen in het water en de mariniers zetten een reddingsoperatie op touw. Maar ook toen werden ze onder vuur genomen vanaf het schip dat aan het vergaan was en vanaf het strand.

Drenkelingen

Samen met de andere overlevenden werden de vier Somaliërs uit zee gevist en naar Nederland gebracht. In totaal 25 drenkelingen konden worden gered, een gegijzeld Iraans bemanningslid verdronk.

Het Nederlandse marineschip was daar vanwege een missie tegen piraterij. Het schip was al eerder onder vuur genomen.