De Amerikaanse president Barack Obama wil dat de geheime dienst NSA niet-Amerikanen alleen kan bespioneren met toestemming van een rechtbank.

Dat meldt de Wall Street Journal.

Dergelijke ongerichte spionage op bijvoorbeeld Nederlanders moet worden verboden middels een uitbreiding van de privacywet uit 1974, die momenteel alleen nog voor Amerikanen van kracht is.

De National Security Agency (NSA) kwam het afgelopen jaar wereldwijd in opspraak door de onthullingen van Edward Snowden, waaruit bleek dat de veiligheidsdienst vrijwel ongeremd wereldwijd onder meer telefoongesprekken en mailverkeer onderschept en opslaat. Dit gebeurt vaak zonder dat er een verdenking is. 

Obama gaat volgende week volgens de Amerikaanse krant bekendmaken dat de NSA toestemming nodig heeft van de FISA-rechtbank in Washington om niet-Amerikanen te kunnen bespioneren. 

De Amerikaanse president zou tevens van plan zijn om metadata van telefoongesprekken op te laten slaan door telefoonmaatschappijen, en niet langer op de servers van de geheime dienst zelf. Hierdoor wordt het voor de NSA lastiger om aan de gegevens te komen, waardoor ongeremd gebruik moet afnemen.