De omstreden Franse komiek Dieudonné M'Bala M'Bala mag toch niet optreden in Nantes. Dat heeft de hoogste bestuursrechter van Frankrijk donderdag op het laatste moment besloten.

Een lagere rechter had eerder geoordeeld dat de autoriteiten de voorstelling niet mochten verbieden, maar de Franse Raad van State hield het verbod alsnog in stand.

Het initiatief om de voorstelling Le Mur tegen te houden komt van minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls. Hij riep burgemeesters en prefecten maandag in een brief op de show te verbieden, niet alleen met het oog op de openbare orde, maar ook met het oog op de ''aanslag op de menselijke waardigheid'' die Le Mur zou behelzen.

Valls doelde daarmee onder meer op smalende opmerkingen van de komiek over de wrede vervolging van Joodse Europeanen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In het departement waar Nantes de hoofdstad van is, Loire-Atlantique, besloot de prefect meteen gehoor te geven aan Valls oproep en verbood de voorstelling.

De autoriteiten in Orléans, Tours en Bordeaux deden dat ook. Dieudonné's advocaten betwistten de verboden, omdat die een ontoelaatbare inbreuk op de vrijheid van meningsuiting zouden zijn.

Vrijwel alle 6300 kaartjes voor de show in theater Zénith in Nantes waren verkocht.