De Nederlandse econome en journalist Heleen Mees heeft een schikkingsvoorstel definitief afgewezen. Verdere behandeling van de stalkingszaak is daarom uitgesteld. 

Op 10 maart zal de inhoudelijke behandeling van de zaak plaatsvinden. Mees had via een schikkingsvoorstel van het OM gedeeltelijk schuld kunnen bekennen, maar Mees' advocaat Ira London ging niet akkoord. Het verzoek van London om de zaak te seponeren, werd bovendien verworpen.

Mees had een affaire met de getrouwde Willem Buiter, die voor de Citigroup werkt. Toen de affaire voorbij was, zou ze hem hebben lastiggevallen door honderden intimiderende mails te sturen en hem via Skype te stalken. 

De econome zou niet alleen Buiter hebben lastiggevallen, maar ook zijn vrouw en kinderen. De rechter verbood haar op wat voor wijze dan ook contact op te nemen met Buiter en zijn gezin.

Aanklacht

Buiter diende in juli een aanklacht in tegen Mees, die daarop werd gearresteerd en enkele nachten in de cel doorbracht op het New Yorkse Rikers Island.

Volgens de aanklacht zou ze compromitterende foto's van zichzelf hebben verstuurd, maar ook foto's van dode vogels en ernstige verwensingen. London liet diverse media weten dat de mailwisseling van twee kanten kwam. 

De 44-jarige Mees woont al jaren in New York en gaf onder meer les aan de New York University. Ze is vooral bekend door diverse tv-optredens en haar columns voor NRC Handelsblad en Het Financieele Dagblad.