De islamistische premier van Tunesië, Ali Larayedh, heeft donderdag president Moncef Marzouki zijn ontslag aangeboden.

Dat heeft hij zelf bekendgemaakt. De premier was met de oppositie overeengekomen dat hij de macht zou overdragen aan een tijdelijke regering die het land naar een democratie moet leiden.

De vakbond en de linkse partijen hebben aangedrongen op het ontslag van de regering, die werd geleid door de gematigde islamistische partij Ennahda. Mehdi Jomaa, minister van Industrie in de huidige regering, volgt Larayedh op.

Ennahda sloot eind vorig jaar een akkoord met de belangrijkste oppositiepartij om de macht over te dragen als de uitwerking van de nieuwe grondwet was voltooid, er een datum voor verkiezingen was vastgesteld en er een nationale kiescommissie was benoemd.

Het parlement stemt dezer dagen over de laatste artikelen van de grondwet en benoemde woensdag de leden van de kiescommissie.

Volksopstand

Tunesië was 3 jaar geleden het eerste land in Noord-Afrika en het Midden-Oosten waar in de recente geschiedenis een autoritaire president door een volksopstand werd afgezet. Het land probeert een democratie van de grond te krijgen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Vorig jaar werden twee politici, Chokri Belaïd en Mohamed Brahmi, vermoord. Volgens Ali Larayedh waren er aanwijzingen dat de extremistische moslimgroepering Ansar al-Sharia achter de aanslagen zat