Strijders van de aan het terroristische al-Qaeda verwante groep ISIL (Islamitische Staat in Irak en de Levant) blazen op verscheidene plaatsen de aftocht. 

Ze hebben zich volgens ooggetuigen woensdag teruggetrokken uit de Iraakse steden Falluja en Ramadi.

De terugtrekking volgt op hevige gevechten met stammenstrijders uit de streek aan de rand van Ramadi, circa honderd kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad.

De ISIL is kennelijk ook op de terugtocht in het aangrenzende Syrië. Een ISIL-hoofdkwartier, opgezet in een ziekenhuis in een wijk van de Syrische stad Aleppo, is ingenomen door rivalen in de strijd tegen president Bashar al-Assad van Syrië.

Dinsdag sprak de leider van de voornaamste groep jihadisten in Syrië, Abu Mohamed al-Golani van het al-Nusra Front, zich fel uit tegen de ISIL, die onderlinge strijd zou aanwakkeren.

Aanpakken

De Iraakse premier Nuri al-Maliki heeft lokale soennitische stammen in het westen van Irak gevraagd de extremisten aan te pakken. Hij heeft gedreigd het anders zelf te gaan doen met zijn strijdkrachten. Die staan met onder meer tanks klaar bij Falluja en Ramadi.

De ISIL-strijders in Falluja en Ramadi zouden zich weer hebben verschanst in de dunbevolkte woestijn. Bewoners van de twee steden berichtten woensdag dat een aantal overheidsdiensten weer functioneert. De ISIL terroriseerde de streek al een week.

De ISIL hoopt dat uit de chaos in het Midden-Oosten een streng soennitische staat verrijst die al het land omvat tussen Turkije en Egypte en tussen de Middellandse Zee en de grote rivieren van Irak.

Discriminatie

Falluja en Ramadi zijn soennitische bolwerken in het sinds de val van dictator Saddam Hussein (1937-2006) steeds meer door sjiieten gedomineerde land. Al-Maliki wordt er door soennieten van beschuldigd hen te discrimineren.

Een aantal stammen in de westelijke provincie al-Anbar sympathiseert met de ISIL omdat die de sjiitsche 'onderdrukkers' bestrijdt. Maar veel stammen in de regio kiezen voor 'het minste kwaad', en steunen al-Maliki, net zoals ze bijna tien jaar geleden de Amerikanen steunden in de strijd tegen de voorloper van ISIL: al-Qaeda in Irak.