Aanklagers in New York verdenken tachtig voormalige politieagenten en brandweerlieden ervan de sociale voorzieningen te hebben opgelicht door net te doen alsof ze als gevolg van de terroristische aanslagen van 2001 niet meer konden werken. 

Dit heeft openbaar aanklager Cyrus Vance jr. dinsdag in het stadsdeel Manhattan bekendgemaakt.

Het ging om een grondig georganiseerde vorm van bedrog, waarmee al ver voor de aanslagen een begin was gemaakt. Volgens plaatselijke media zijn er mogelijk duizend fraudeurs en honderden miljoenen dollars mee gemoeid.

De fraudeurs werden door vier hoofdverdachten gecoacht en geadviseerd over hoe ze zich moesten gedragen en opstellen om voor volkomen arbeidsongeschikt door te gaan. In totaal zijn er al 106 verdachten aangehouden, maar aanklagers suggereerden dat het daar niet bij blijft.

De aanslagen van 11 september 2001 troffen het hart van het zakendistrict van New York en verwoestten het toenmalige kolossale Wereldhandelscentrum (Twin Towers). In New York vielen meer dan 2.600 doden. Veel verdachten in deze zaak kregen naar eigen zeggen ernstige psychische klachten als gevolg van hun werk na de aanslagen. Ze kregen uiteindelijk uitkeringen wegens arbeidsongeschiktheid.

Dat strookt volgens de aanklager niet met hun activiteiten zoals op Facebook te zien zijn. Ze zijn bijvoorbeeld gaan vissen in tropische oorden, gaan skiën of zijn ander werk gaan doen.