Zo'n driehonderdvijftig politiemensen in Turkije kregen dinsdagmorgen plotseling te horen dat zij zijn ontslagen of overgeplaatst. 

Nog eens zeshonderd collega's zijn overgeplaatst. Ongeveer tachtig van de driehonderdvijftig medewerkers die de laan uit zijn gestuurd, waren chefs, meldt de Turkse krant Hurriyet op basis van persbureau Doğan.

Het is de grootste koerswijziging bij de politie sinds afgelopen maand een corruptieschandaal bij de overheid aan het licht kwam.

Ter vervanging zijn al zo'n tweehonderdvijftig nieuwe agenten aangesteld.

Corruptie

In december waren verspreid door het land al honderden politiefunctionarissen ontslagen of overgeplaatst nadat bekend was geworden dat de politie corruptie bij onder meer de overheid en de bouwsector onderzoekt.

Nadat eerder al tientallen mensen gearresteerd waren, werd dinsdag duidelijk dat nog eens 25 personen zijn opgepakt in de haven van Izmir. Onder hen bevinden zich ook enkele overheidsfunctionarissen, aldus CNN. Eerder waren de zonen van drie ministers al aangehouden. Hun vaders namen daarop ontslag.

Ministers

Premier Recep Tayyip Erdogan haalde de bezem door zijn kabinet en benoemde tien nieuwe ministers. Hij en verscheidene regeringsfunctionarissen hebben al meerdere malen gesproken van een ''parallelle staat'' binnen de politie- en rechterlijke macht, die ook het corruptieonderzoek op poten zou hebben gezet.

Turkse media linken de kwestie aan een conflict tussen de regering en een vroege belangrijke bondgenoot, de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Veel van zijn aanhangers hebben belangrijke functies bij de politie, justitie of inlichtingendiensten. Gülen en zijn beweging Hizmet halen inkomsten uit een netwerk van particuliere scholen. De regering was eerder van plan die scholen te sluiten.

Gülen schreef onlangs in een brief naar president Abdullah Gül dat ''ambtenaren die niets te maken hebben met corruptie'' toch ontslagen zijn. De eerdere beschuldiging dat hij zelf overheidspersoneel en daarmee staatsactiviteiten zou hebben beïnvloed, ontkende hij.

Achtergrond: 'Einde tijdperk Erdogan lijkt aanstaande'