Het risico bestaat dat het geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek uitgroeit tot een religieuze oorlog tussen christenen en moslims. 

Daarvoor vreest de ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties, Jeffrey Feltman.

''Het gevaar van escalatie naar een blijvend religieus conflict is levensgroot aanwezig'', zei Feltman dinsdag. ''Dit kan nog lange tijd gevaarlijk zijn voor dit land.''

Dagelijks vinden er moordpartijen plaats in het onrustige Afrikaanse land. Om toegang te krijgen tot sommige woonwijken in de hoofdstad Bangui moeten bewoners eerst langs checkpoints die onder controle staan van de strijdende partijen.

In zeker drie andere steden was eerder sprake van ernstig geweld tussen christelijke en islamitische gemeenschappen. ''Het is de eerste keer in de geschiedenis van het land dat mensen omwille van hun geloof hun land verlaten, omdat ze vrezen voor hun leven'', aldus Feltman.

Bangui

In de straatarme republiek sloeg de vlam afgelopen jaar in de pan nadat bendes, inclusief islamitische extremisten, vanuit het noordoosten Bangui hadden veroverd, de christelijke president hadden afgezet en de moslim Michel Djotodia hadden aangesteld als nationale leider.

Pakweg de helft van de bevolking zou een vorm van humanitaire hulp nodig hebben en in Bangui zou een op de twee mensen zijn huis al hebben verlaten.

Achtergrond: Nieuw Rwanda dreigt in Centraal-Afrikaanse Republiek