Iraakse veiligheidstroepen bereiden een grote aanval voor op de stad Falluja. Dat heeft een hoge regeringsfunctionaris zondag laten weten, meldt de Arabische nieuwszender Al Arabiya.

Aan al-Qaeda gelieerde militanten hebben al dagen delen van de stad in handen. De Iraakse premier Nuri al-Maliki heeft bezworen ''alle terroristische groeperingen'' in de provincie Anbar te elimineren. Ook in de hoofdstad van die provincie, Ramadi, zijn militanten actief.

Het gaat onder meer om extremistische strijders van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL). Die groepering is gelieerd aan al-Qaeda en is ook actief in Syrië.

Bij de gevechten zijn de afgelopen dagen tientallen doden gevallen. De Iraakse luchtmacht voerde zondag luchtaanvallen uit op Ramadi. Daarbij zouden alleen al zeker 25 islamistische militanten zijn omgekomen.

De Iraakse veiligheidsdiensten krijgen steun van plaatselijke stammen in de strijd tegen de extremisten. De extremisten krijgen op hun beurt hulp van ontevreden lokale groeperingen die zich verzetten tegen de Iraakse regering.