Omwonenden van de zeer actieve Indonesische vulkaan Sinabung zijn zondag gevlucht nadat de berg nog heviger was uitgebarsten dan de afgelopen dagen. 

Zaterdag waren er liefst vijftig erupties, maar zondag spuwde de berg zijn aswolken nog verder dan verwacht, meldden Indonesische media.

Op motoren en in vrachtwagens sloegen de bewoners van de omliggende dorpen in paniek op de vlucht. De veiligheidszone rond de vulkaan op het eiland Sumatra is inmiddels zeven kilometer.

De dorpen daarbinnen zijn bedekt met grijze as. De 2460 meter hoge vulkaan slingert as, puin en stenen de lucht in die in de verre omtrek neerkomen.

Elf doden

Sinds november zijn al meer dan twintigduizend omwonenden geëvacueerd. Ook zijn sinds eind november zeker elf mensen omgekomen. Zij stierven door onder meer ademhalingsproblemen. Tientallen mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen.

Sinabung was vierhonderd jaar rustig, tot de vulkaan in 2010 weer tot leven kwam. Sinds september is de vuurspuwende berg in het noorden van Sumatra zeer actief.