Vertegenwoordigers van de Zuid-Sudanese president Salva Kiir en diens ex-vicepresident Riek Machar zijn vrijdag in Ethiopië verkennende besprekingen begonnen voor mogelijk vredesoverleg. 

Dat heeft een woordvoerder van het Ethiopische ministerie van buitenlandse zaken gezegd. Leden van de Dinka- en Nuer-stammen, die respectievelijk Kiir en Machar steunen, zijn al weken in gevechten verwikkeld.

Delegaties van president Salva Kiir en van rebellenleider Riek Machar spreken vrijdag eerst met vertegenwoordigers van het Oost-Afrikaanse samenwerkingsverband IGAD, dat optreedt als mediator.

''De directe onderhandelingen zullen zaterdag of zondag plaatsvinden'', meldde een woordvoerder van de oppositie.

''We zijn klaar om te praten over beëindiging van het geweld, want dat is in ons aller belang'', aldus de zegsman. Wat hem betreft moet daarvoor wel de machtsverdeling tussen president Kiir en oud-vicepresident Machar herzien worden. Kiir zag daar de afgelopen dagen echter geen heil in. Eerder eisten de rebellen ook vrijlating van verdachte aanhangers van Machar.

Gevechten

Ondanks de inspanningen van een groep Afrikaanse landen om de strijdende partijen om tafel te krijgen wordt er nog altijd gevochten in Zuid-Sudan. De regering kondigde eerder deze week de noodtoestand af voor de deelstaten Jonglei en Unity. De hoofdsteden van deze deelstaten zijn in handen van de rebellen.

Het geweld in Zuid-Sudan brak half december uit. Volgens president Kiir probeerden aanhangers van Machar een coup te plegen.

Bronnen binnen de regeringspartij van Kiir weerspreken dit en zeggen dat leden van de presidentiële garde die loyaal zijn aan Kiir probeerden Nuer-gardisten te ontwapenen. Machar heeft Kiir een dictator genoemd en wil meedoen aan de presidentsverkiezingen van 2015.

Achtergrond: In Zuid-Sudan is altijd verdeeldheid