Noorse en Deense schepen varen naar verwachting vrijdag opnieuw van Cyprus naar Syrië in een nieuwe poging daar chemische wapens op te halen. 

Dat meldt de BBC.

Een eerste poging mislukte dinsdag, omdat Syrische functionarissen de chemische materialen niet naar het verzamelpunt in de haven van Latakia hadden gebracht.

Slecht weer, een verschuivende frontlinie en afgesloten wegen zouden de eerste keer roet in het eten hebben gegooid, aldus de Syriërs. De Scandinavische vrachtschepen moeten de lading naar Italië brengen, waar ze worden overgeladen op een Amerikaans marinevaartuig om uiteindelijk op zee te worden vernietigd.

Cape Ray

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft laten weten dat het Amerikaanse schip Cape Ray ''binnen circa twee weken'' vanuit Portsmouth (Virginia) koers zet richting de Middellandse Zee. De oversteek duurt ongeveer tien dagen, maar naar welke Italiaanse haven het vaart is nog onduidelijk.

De Amerikanen hebben genoeg capaciteit om zo'n 700 ton aan gassen zoals sarin en mosterdgas onklaar te maken. De gehele operatie zal zo'n 90 dagen in beslag nemen.

Chemische wapens

Het weghalen van de meest giftige chemicaliën moet de eerste stap worden van Syrië's belofte om halverwege 2014 geen enkel chemisch wapen meer in huis te hebben.

President Bashar al-Assad ging daarmee akkoord nadat de VS hadden gedreigd met een aanval als reactie op een gifgasaanval in een buitenwijk van Damascus, waarbij in augustus honderden burgers om het leven kwamen.