Israël heeft vrijdag zijn verbeterde afweerraket Arrow succesvol aan een vliegtest onderworpen. Dat heeft het Israëlische ministerie van Defensie gezegd. 

Met de raket moeten Iraanse en Syrische raketten onderschept en vernietigd worden.

Volgens een zegsvrouw werd de proef van de door de Amerikanen gesteunde Arrow III boven de Middellandse Zee gehouden.

De raket wordt naar verwachting volgend jaar ingezet, maar is nog niet getest op het daadwerkelijk onderscheppen van vijandig materieel.

De Arrow III moet in de lucht een reeks 'satellieten' vormen waarop de vijandelijke raket zou moeten stuiten.

Gazastrook

Israël heeft vrijdagmorgen overigens ook raketten afgevuurd richting de Gazastrook. Dat gebeurde als reactie op een raket die donderdagavond vanuit Palestijns gebied in de richting van Israël werd gelanceerd, zo meldden de Israëlische strijdkrachten. Het projectiel landde in een open veld.

Die van Israël zouden volgens ooggetuigen een militair kamp en plekken waar raketten worden gemaakt, hebben geraakt. Niemand raakte gewond.

Kerry

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry was donderdag juist naar Israël gekomen en voor een nieuwe poging de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen vlot te trekken. Ondanks de aanvallen bleef Kerry positief: ''Dit is geen 'mission impossible''', zei hij vrijdag.

Op de tweede dag van zijn tiende bemiddelingsbezoek sprak hij eerst met zijn Israëlische ambtsgenoot Lieberman. Ook staat een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas op het programma. Donderdag sprak hij vijf uur lang met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.