Bij botsingen tussen stakende arbeiders in de kledingbranche en de militaire politie in Cambodja zijn vrijdag ten minste vier mensen omgekomen. 

Ook zijn er twintig gewond geraakt, zei het plaatsvervangend hoofd van politie van Phnom Penh, Chuon Narin.

De politie opende het vuur nadat demonstranten hen met stenen, flessen en benzinebommen bekogelden in de hoofdstad Phnom-Penh. Ook zouden ze de weg hebben geblokkeerd.

Dit leidde tot chaos waarna de agenten schoten losten. Hoewel een politiewoordvoerder eerst sprak van slechts een dode, heeft hij de drie dodelijk slachtoffers nu bevestigd.

Verder zijn twee mensen gewond geraakt en twee mensen aangehouden, meldde The Cambodia Daily. ''We kunnen niet toestaan dat ze de weg blokkeren en moeten ze uit elkaar drijven'', verdedigde de woordvoerder. ''We hebben geen andere keuze.''

Tijdens de rellen zouden demonstranten ook een ziekenhuis hebben vernield, nadat het personeel weigerde om mensen die waren beschoten door de politie te helpen.

Bekijk beelden van de staking:

Loon

De ruim 350.000 stakers demonstreren omdat ze meer loon willen. Na twee weken relatief rustig verlopen protesten liep het donderdag uit de hand toen de politie de stakers uit elkaar dreef.

In Cambodja werken ruim een half miljoen mensen in de kledingindustrie. Zij werken voor een minimum maandloon van minder dan 60 euro. De arbeiders eisen een verdubbeling.

In de politiek is het al langer onrustig in Cambodja. De oppositie eist een herverkiezing omdat de verkiezingen in juli door de regerende Volkspartij (CPP) van premier Hun Sen zouden zijn gemanipuleerd.

De leider van de oppositiepartij CNRP heeft ongeveer 350.000 werknemers in de kledingbranche een verdubbeling van hun loon in het vooruitzicht gesteld als hij de herverkiezing wint. Hun Sen weigert vooralsnog nieuwe verkiezingen uit te schrijven.