Groot-Brittannië heeft haar excuses aangeboden aan de inwoners van de Noord-Ierse plaats Derry voor een ongepaste campagne van de Britse luchtmacht (RAF).

De luchtmacht had in Derry wervingsposters opgehangen op de plek van Bloody Sunday, het bloedbad waarbij in 1972 veertien ongewapende mannen en jongens werden doodgeschoten.

Dat meldde de Ierse publieke omroep RTE donderdag. De RAF riep met de campagne ''zoveel mogelijk'' mensen op om voor de luchtmacht te komen werken.

Inwoners van Derry reageerden hierop geschokt. ''Het is beledigend omdat mensen worden gerekruteerd voor Groot-Brittannië, dat verantwoordelijk was voor de dood van veel onschuldige slachtoffers'', aldus Kate Nash die haar broer verloor tijdens de schietpartij in Derry.

Het Britse ministerie van Defensie liet na de ophef weten dat het niet haar intentie was om mensen hiermee te beledigen. Volgens omwonenden is de poster donderdagmiddag weggehaald.

Onschuldig

Tijdens 'Bloedige Zondag' schoten leden van het parachutistenregiment van het Britse leger dertien mensen dood die deelnamen aan een burgerrechtendemonstratie, waarvoor de autoriteiten geen toestemming hadden gegeven. Een veertiende slachtoffer bezweek enkele weken later.

Het officiële Britse onderzoek naar Bloody Sunday, dat na twaalf jaar onderzoek in 2010 werd gepubliceerd, wees uit dat de slachtoffers van het bloedbad onschuldig waren. Premier David Cameron kwam daarop namens de regering met excuses aan de slachtoffers en nabestaanden.